СНИМКА МОНИТОР
Новият кабинет ще предложи

Безплатно саниране само за пенсионери и бедни

Агенция Монитор - сряда, 19-04-2017 - 18:09

Според ексминистър Лиляна Павлова останалите ще доплащат 5 или 10% от цената

Безплатно саниране ще има само за бедните обитатели на блоковете и пенсионерите. Това заяви в ефира на Нова телевизия ексминистърът на регионалното развитие във втория кабинет на ГЕРБ Лиляна Павлова. По думите й вече е получено съгласието на бъдещия коалиционен партньор "Обединени патриоти" програмата за саниране на жилища да бъде продължена.

„Програмата обаче ще бъде променена, като изцяло безплатно ще бъде санирането само за кооперациите, в които живеят бедни хора и пенсионери. Досега санирането бе безплатно за всички”, поясни тя. „В сградите, където преобладават млади работещи семейства, може да има и тяхно участие в размер на 5-10%", поясни Павлова.

Относно обвиненията на служебния кабинет за завишени разходи при държавно-субсидираното саниране, тя каза, че това е програма за цялостно обновяване на жилищните сгради, обновяване на техния живот, което е изключително важно за старите панелки. „Целта беше да направим не само саниране, а и да направим цялостен ремонт на тези сгради.

Пазарът определя цената, нормално е да е 250-290, има сгради, които са правени преди да сложим таван и са правени на по-високи цени”, каза още ексминистърът. „Цената от 150 лв. е утвърдена от нашето правителство, от мен като министър, но тя стеснява обхвата на дейностите, които влизат в нея”, поясни Павлова.

Схемата за процент самоучастие се обсъждаше още в мандата на правителството на ГЕРБ, но не беше приложена. Тогава вариантите бяха между 15 и 25% собствени средства от хората. Срещу пълното субсидиране още в началото му се обявиха много експерти и браншови организации. Според тях 100% отпускане на средства от хазната за подобряване на жилищните условия на отделни сгради ощетява хората от останалите блокове, защото това се прави с техните данъци. Други критикуваха подареното саниране с довода, че така не се възпитава заинтересуваност у обитателите да участват и след това да са заинтересувани да пазят обновените общи части.

По данни на МРРБ от март досега са завършени общо около 300 блока от одобрените 2022 сгради по държавната програма за безплатно саниране.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.