Проверяват им багажа на излизане от лагерите

Дават на бежанците само отворени консерви

АННА АНДРЕЕВА - петък, 17-03-2017 - 18:36

Целта е да не продават на пазара получената в центровете храна

Само отворени консерви ще получават бежанците, настанени в регистрационно-приемателните центрове у нас. Това заявиха пред „Монитор“ от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) вчера. Опакованата храна ще се отваря, за да не може бежанците да я търгуват. Обикновено те получавали готвени ястия, а консерви им се раздали само когато има получено дарение. Занапред тенекиените опаковки ще се отварят пред самите бежанци, уточниха от агенцията.

Бежанци, настанени в столицата, продават част от пакетираната храна, която получават в лагерите, на Женския пазар, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

Афганистанец от центъра „Военна рампа“ търгува

 

2 кофички кисело мляко за 1 лев, а 4 консерви за 3 лева

 

„Даде обяснение, че неговите деца не консумират кисело мляко и в Афганистан било практика това, което не могат да консумират, да го продават”, обяснява директорът на Регистрационно-приемателен център – София, Пламен Пенов.

От Държавната агенция за бежанците са категорични, че търговията с храна е единичен случай, но въпреки това ще вземат превантивни мерки за всички лагери. В центъра „Военна рампа“ вече е разпоредено на охраната да проверява багажа на мигрантите при излизане от лагера.

 

Изхранването на бежанците излиза средно по 4,2 лв. на ден

 

а харчовете за храна са най-голямото перо от всички разходи за центровете за настаняване на търсещи убежище у нас.

Към 16 март в регистрационно-приемателните центрове у нас са били настанени 3116 чужденци. Елементарните сметки показват, че дневното им изхранване е излязло около 13 000 лв., а месечно – около 390 000 лв.

Всеки ден в столовата на лагерите на чужденците се поднасят готвени ястия за закуска, обяд и вечеря.

През миналата година 19 418 чужденци са подали молби за закрила у нас, показва отчет на Държавната агенция за бежанците. Според данните през последните 2 години все по-необразовани мигранти пресичат браздата. През 2015 и 2016 г. 23% от влезлите у нас бежанци са били без образование, а 54 на сто са посочили, че имат основно или начално. Едва 6% от имигрантите са посочили, че имат тапия за висше или полувисше образование, като много малка част от тях притежавали документ, с който да докажат това.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.