„Биволъ“ раздели журналистите на „ваши“ и „наши“

Агенция Монитор - четвъртък, 18-01-2018 - 19:30

Рекламиращите се като борци за независима журналистика Асен Йорданов и Стоян Тончев от сайта „Биволъ“ сами свалиха маските си, делейки журналистите на „наши“ и „ваши“. До самопризнанието се стигна, след като във Фейсбук бе публикувана обща снимка с „ловеца на бежанци“ Петър Низамов – Перата.

Фотосът бе пуснат в профила на съдения за множество престъпления Низамов с надпис "Екипът на сайта “Бъволъ” поздравява протеста на фалшивите журналисти! Ах, какво ви чака..." (Бел. ред. - запазен е автентичният правопис.) Посланието най-вероятно е свързано с последния шум, който се вдигна около Перата. Името му се появи отново в публичното пространство преди дни, когато стана ясно, че два бургаски сайта са осъдени от него заради разпространени прессъобщения на МВР и прокуратурата. Заради скандалното решение на съдията по делото се стигна до масов журналистически протест в морския град, а Висшият съдебен съвет се занима извънредно с казуса.

Заплашителният тон на снимката предизвика вълна от възмущение във Фейсбук, като казусът бе коментиран от редица журналисти, които скочиха срещу псевдоморала на „биволите“. В критиките срещу сайта бухалка неочаквано се включи дори и членът на нейния управителен съвет на българската Асоциация на европейските журналисти Мария Черешева. НПО-то е известно като част от мрежата за натиск на кръга „Капитал“, с които „Биволъ“ обичайно си партнират при ретранслирането на фалшиви новини. В случая обаче АЕЖ се оказа в положението „моето и твоето бият нашето“, тъй като само няколко дни по-рано излезе със становище в подкрепа на осъдените бургаски журналисти. В опит да оправдае скандалния фотос Асен Йорданов пък разпозна хората, които го критикуват, като врагове, които са представители на „другите“ журналисти. „Биволът“ призна и че в момента у нас бил екип на чужда телевизия, който снимал филм за предполагаем натиск върху свободата на словото у нас, и Перата щял да се изявява в лентата като пострадал. Последното доказа за пореден път, че задграничните публикации срещу страната ни идват именно от псевдожурналисти като Йорданов и аверите му, а в опит да извадят ново лице за пред камерите „биволите“ не са се посвенили да използват дори „ловеца на бежанци“, който според Йорданов обаче бил „еволюирал“ в последно време. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.