Комбинацията от дизайнерски елементи създава свежото и запомнящо се лице на роудстъра Z4.
Снимки BMW
На Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч

BMW разкри бъдещия роудстър Z4

Денислав Стоянов - петък, 25-08-2017 - 20:31

Дизайнерският прототип дава поглед към серийния модел от 2018 година

На „Конкурса за елегантност” в Пебъл Бийч, Калифорния, BMW показа концептуалния роудстър Z4, с който разкрива бъдещия открит спортен модел с две места. Прототипът BMW Concept Z4 е динамичен, прогресивен и въодушевяващ. Този уникален роудстър се отличава с изваяни и компактни пропорции, динамичен силует и емоционални форми. Дизайнерският прототип дава поглед към бъдещия сериен модел, който ще бъде представен през 2018 година. Главният дизайнер на BMW Адриан ван Хойдонк нарече Concept Z4 абсолютна машина за шофиране, тъй като в нея всичко е редуцирано до най-важното за водача и му се дава възможност да преживее всички съставки на удоволствието от шофирането на спортния открит автомобил.

Ниската задна част оформя широки контури, които се подчертават от тесните L-образни светлини.

BMW Concept Z4 демонстрира класически характеристики на роудстър като дълго междуосие, нисък и издължен силует, и компактна задна част, комбинирани по нов начин и обогатени с модерния език на формите на BMW. Заради по-късия преден капак и стегнатите надвеси водачът седи по-близо до центъра на автомобила в сравнение с досегашните роудстъри на BMW. Силуетът има подчертано клиновидна форма, а големите издължени назад дъги зад пространството на водача по елегантен начин интегрират функцията на релси за защита при преобръщане и осигуряват спортен завършек на ниския силует. Ясно изваяната предница във формата на нос на акула създава драматично повърхностно очертаване на контурите по цялата странична част на автомобила. Ниските прагове с ясно моделиран светлинен ръб визуално снишават каросерията на колата по-близо до пътя и подчертават усещането за нисък силует.

Предният капак на вдлъбнатини и със стилизирани отвори за вентилация се извива над предните колела.

Експресивното оранжево лаково покритие със замръзнал ефект ясно подчертава играта на светлините и сенките по повърхностите, както и триизмерния екстериор. 20-инчовите алуминиеви джанти с двуцветен дизайн с двойни спици хармонично допълват страничната визия. Дизайнът на BMW Concept Z4 целенасочено буди асоциации с BMW Z8 и ранния роудстър като BMW 328 Mille Miglia. Фаровете за пръв път интерпретират класическата вертикална визия с четири очи с по две разположени една над друга тръби на фаровете. Мигачите са насочени косо нагоре по посока на бъбрековидната радиаторна решетка и подчертават динамиката на предната част. Предният капак на вдлъбнатини и със стилизирани отвори за вентилация се извива над предните колела и създава интригуваща предна част.

Арматурното табло и централният дисплей са разположени на еднаква височина и близо един до друг.

Хармоничното единство между интериора и екстериора при BMW Concept Z4 е видно както по отношение на формите, така и по отношение на цветовете. Седалката на водача, арматурното табло и централната конзола около него са напълно черни, което ярко ги отделя от оранжевото единство между екстериора и интериора. Двете зони са разделени единствено от елегантна хромирана лайсна. Седалката на водача, арматурното табло и централната конзола около него са напълно черни, което ярко ги отделя от оранжевото единство между екстериора и интериора. При взаимодействието си те оформят зона, която обгръща водача подобно на капсула, създавайки много спортно усещане. Воланът и заобикалящите го черни повърхности, са ориентирани напред като се акцентира върху шофьорското място.

Тагове:  BMWZ4роудстър

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.