Холандски студенти обикалят света с електрически мотор

Христо Христов - сряда, 10-08-2016 - 12:50

Първата световна околосветска обиколка с електрически мотоциклет предприемат 23 студенти от холандския Eindhoven University of Technology, тя стартира на 14 август и ще трябва да приключи за 80 дни.

Участниците в тура смятат да изминат 26 000 км, като маршрутът им минава по територията на няколко европейски държави, през Централна Азия и Китай. От пристанишето на Шанхай те ще се качат на кораб до САЩ, като завръщането ще стане в отправната точка – холандския град Айндхофен.

На територията на България екипът ще влезе на 18 август, предвидени са две спирки: в София и Стара Загора Над 100 водещи фирми са участвали т в конструирането на мотоциклета, който притежава 24 сменяеми батерии и ускорява от 0 до 100 км/ч за впечатляващите 5 сек.Подготовката на експедицията е продължила две години, коментират в сайта й ентусиастите.

Стара Загора е избран за представянето на проекта заради приноса на местната търговско промишлена палата за интелигентното използване на енергията, за прилагането на възобновяеми енергийни източници и за популяризиране на екологичния транспорт.При навлизането си в града, чийто кмет е Живко Тодоров е патрон на срещата пътешествениците ще бъдат съпровождани от наскоро създадената екополицейска общинска структура, която се придвижва на електроскутери.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.