Парния локомотив „Баба Меца” ще тегли два атракционни влака на Лазаров ден и Цветница.
МОНИТОР
Туровете у насса с продължителност една седмица

Чужденци броят по 3500 евро за туристически пътувания с влак

Агенция Монитор - вторник, 28-03-2017 - 15:53

Британци и немци са най-големите любители на атракционната железница у нас

Чужденци плащат поне по 3500 евро на човек за атракционно пътуване с влак у нас. Това са начални тарифи за едноседмичен туристически тур, съобщават от БДЖ. И уточняват, че цената е без аналог за туристическо преживяване в България.

Според информацията на държавната железница в цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания. Причините са, че то изисква перфектна организация. Освен това поддръжката на старата техника е значително по-трудна и скъпа, обясняват още от железницата.

Британците са едни от най-редовните пътници на атракционни пътувания с ретро влакове у нас. Освен тях към любителите на превоза с парни локомотиви трябва да се добавят и немци, холандци и австрийци. Това са основните групи чужденци, който най-често се возят на атракционна железница и идват организирано с туроператорски фирми. Сред най-предпочитаните дестинации са Драгоман - Бургас, Мездра - София и Плевен - Черквица. Други търсени направления са от Димитровград към Момчилград и Подкова, от гара Левски през Ловеч към Троян, както и Алдомировци - Бели брег. Често избирани линии са от столицата към Пловдив, Карлово, Казанлък, Велико Търново, Плевен, както и от София към Мусачево и Казичене. Предпочитан е и маршрутът Пловдив – гара Стамболийски - Пещера.

За тази година вече има 26 запитвания за атракционни пътувания, а около 30 дни е оптималният срок нужен за организиране на тур с ретро железница.

В момента група от 50 чужденци е на атракционно пътуване в страната. Преобладаващата част от пътниците са германци. Композицията е теглена от парен локомотив, в състава й са включени и 13 товарни вагона, а обиколката ще продължи до неделя.

На Лазаров ден ще има пътуване с рерто влак, теглен от парния локомотив „Баба Меца”. То ще е по маршрута София-Кюстендил. Като на гарата в най-западния ни областен град пътниците ще бъдат посрещнати от програма и гидове, които ще помогнат на всеки гост да се отправи към забавление, което го интересува. Цената на билет за отиване и връщане със запазено място е 43 лв. Предвижда се влакът да спре на Радомир, където за половин час локомотивът ще бъде технически обслужен.

За любителите на природата са предвидени две спирки на Земен - за Земенски манастир и на Скакавица - за едноименния водопад. Тръгването от гара София е в събота 8 април, 08:55 ч., а връщането обратно към столицата е предвидено за 15:05 ч.

В неделя на Цветница ще има още едно атракционно пътуване с Баба Меца. Дестинацията е София - Черепишки манастир а цената на двупосочен билет е 31 лв. Тръгването е от столичната централна гара е неделя на 9 април, в 09:30 ч. Предвижда се влакът да пристигне на спирка Черепиш в 11:50 ч., а връщането е планирано за 15:05 ч. Билети за атракционните пътувания могат да бъдат закупени от билетните каси на БДЖ в столицата.

"Баба Меца” е най-мощният в Европа е най-мощният в Европа парен локомотив от серията 46.03, а неговата колоосна система е проектирана от български инженери и е уникална за света. Машината е построена през 1931 г. в Полша. Наречен "Баба Меца” заради огромните си размери и изключителната тяга. За да спре огромният 150-тонен локомотив се се прилага 90 тона спирачна сила.

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.