Пожар в храма на културата

Иван Тропанкев - неделя, 21-08-2016 - 15:19

Изпепеляването на няколко тютюневи складове в Пловдив, паметници на културата, е предизвикателство не само към милеещите за нея, но и към държавността.

Знае се, че има сблъсък между обществен и частен интерес за тези сгради. Известно е вече, че палежът е умишлен. Прокуратурата, както и при първия случай, така и сега, ще трябва да си свърши работата. Необходимо е обаче останалите институции да действат бързо. Виновните трябва да получат подобаващо наказание, включително и по новите антитерористичите текстове в Наказателния кодекс. Със сигурност животът на живеещите наблизо е бил в опасност и само адекватната намеса на огнеборците ги е спасила.
Ще отбележим още, че за тези складове имаше план те да се превърнат в още един културен център на града, който се готви да бъде през 2018 г. културна столица на Европа.
Има много начини, по които може да се намерят пари. Било от контрабанда, било с помощта на еврофондове. Пловдивчани също би следвало да се отзоват. Проблемът обаче е, че това ще е огромен разход. Затова държавата трябва да използва цялата си мощ, за да пресече веднъж завинаги подобен род посегателства.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.