ЗА ГОДИНА

58 хил. лв. глоби отнесли търговци на електроуреди менте

Агенция Монитор - четвъртък, 18-05-2017 - 14:13

С общо 58 хил. лв. са били глобени търговци на неизрядни електроуреди през миналата година, съобщиха от ДАМТН. Агенцията е проверила за периода 1183 различни продукта.

Сред най-честите нарушения при проверените продукти са липса на маркировка за съответствие СЕ и на инструкция за експлоатация на български, загряване на металните повърхности на уредите над допустимата температура, лесно достъпни части под напрежение.

От началото на 2017 г. са хванати 45 уреда с липса на СЕ-маркировка и са съставени 10 акта за административно нарушение. 9 електроуреда са забранени да се разпространяват в търговката мрежа.

При избор на електроуред за потребителите е важно да проверят дали има маркировка за съответствие - СЕ. С нея производителят удостоверява, че е произвел продукта, съгласно европейските изисквания за безопасност, съветват от метрологичната агенция. Върху такъв продукт е необходимо да са нанесени също основните му характеристики, като работно напрежение, мощност или ток, честота на електрическата мрежа. Също така да е обозначено името на производителя/вносителя и неговия адрес, както и инструкция за употреба на български, която следва да се спазва от потребителите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.