Монитор

Бизнес климатът замръзна през лятото

Агенция Монитор - понеделник, 29-08-2016 - 16:56

Общият показател на бизнес климата остава почти без промяна в сравнение с юлското си ниво, съобщиха от НСИ. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността и сектора на услугите, докато понижение на показателя се отчита в строителството и търговията на дребно.

През август мениджърите в индустрията са подобрили леко очакванията си, но за следващите три месеца те остават резервирани. Спадът на показателя за строителството с 3 пункта се дължи на влошената оценка за състоянието на фирмите в бранша, както и на негативни прогнози за идното тримесечие. Несигурната икономическа среда и конкуренцията са най-големите проблеми за строителите.

Търговците на дребно влошават оценките си с близо 2 пункта спрямо юли. Тогава те са определяли ситуацията с бизнеса си като добра, докато през август вече я оценяват като задоволителна. При тях обаче очакванията за следващите три месеца се подобряват. По-голяма част от търговците очакват продажните цени да се запазят.

Мениджърите в сектора на услугите пък имат подобрени очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.