Сцена от спектакъла на проф. Здравко Митков
Снимка Зафер Галибов

Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в „Рейс“

Агенция Монитор - неделя, 12-02-2017 - 16:03

Изложба, посветена на Григор Вачков, се открива за 75-годишнината от рождението му

Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Петър Лъджев и Светломир Радев са участници в спектакъла на Сатиричния театър „Рейс“ по неувяхващата пиеса на Станислав Стратиев, чието следващо представление е утре, 13 февруари. Режисьорът на постановката проф. Здравко Митков решава да промени една от мъжките роли, която навремето се е играла от Георги Парцалев, и да я повери на Мартина. „В началото, когато четях репликите на моя персонаж в пиесата, непрекъснато чувах гласа на Парцалев – разказва Мартина. - Така става и когато чета текстовете на Радичков: тогава чувам гласа на баща ми. Знаех, че в „Рейс“ Стратиев пише ролята специално за Парцалев. А в ролята, която сега се играе от Тончо Токмакчиев, докато четях пиесата, чувах гласа на Калоянчев. Сега Тончо играе неговата роля…“.

Мартина Вачкова смята, че решението на проф. Митков да преработи мъжкия образ в женски е изключително режисьорско попадение. „Според мен това даде повече дълбочина на образа на една оцеляваща жена, която показва силата си в толкова критична ситуация. Много обичам ролята си, затова каня публиката да ни гледа!“, споделя комедийната фурия. Когато пиесата излиза през 1980 г., Мартина е 19-годишна и е първи курс във ВИТИЗ. Тогава баща й – големият актьор Григор Вачков, не успява да играе в „Рейс“, макар че е разпределен в една от ролите. Той умира на 18 март 1980 г. Премиерата на „Рейс“ на режисьора Младен Киселов е няколко дни по-късно.

През 2017-а се навършват 75 години от рождението на Григор Вачков. По този повод в навечерието на Световния ден на театъра 27 март Съюзът на артистите съвместно със Сатиричния театър подготвя голяма юбилейна изложба в негова памет.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.