12 години затвор за жена убила мъжа си

Иван Първанов - сряда, 12-10-2016 - 13:28

Жена, убила съпруга си ще лежи 12 години в затвора, реши апелативният съд във Велико Търново. Обвинението срещу 45-годишната Десислава Д. бе за това, че на 19 юли 2015 г. в дома си на ул. „Ниш” умъртвила с нож мъжа си след скандал. Ударите били нанесени в състояние на афект в корема и гърба, като според държавното обвинение смъртта на жертвата е настъпила по особено жесток и мъчителен начин. На първа инстанция – окръжен съд Велико Търново делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимата е признала за извършеното от нея деяние и е изразила съжаление и разкаяние. Така определеното в закона наказание от 18 години е намалено с една трета на 12 години затвор. Освен това подсъдимата ще трябва да изплати и на сина на пострадалия 100 хил. лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди вследствие на престъплението.

Срещу присъдата е подадена жалба от подсъдимата, че тя е несправедлива и висока. Според защитника на подсъдимата по време на процеса не са отчетени в достатъчна степен смекчаващите вината обстоятелства, а освен това и наложеното и обезщетение е прекалено високо и неоснователно. Според апелативните магистрати жалбата на подсъдимата е неснователна. „Съдът не дава вяра на твърденията, че съпругът на подсъдимата я е подлагал на системен психически тормоз, тъй като нищо от събраните по делото доказателства и свидетелски показания не подкрепят подобна теза. Няма място за проява на по-голяма снизходителност към подсъдимата и определеното за изтърпяване наказание от 12 години ще изпълни целите посочени в НК за поправяне и превъзпитание”, се посочва в решението на съда. Решението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

 

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.