Снимка - БНР

БДЖ с нова билетна система

Агенция Монитор - неделя, 11-02-2018 - 18:33

Задълженията на железниците се намалили с 4 пъти за десетилетие

Държавната железница въвежда поетапно във всички гари нова система за издаване на билети. В момента тя работи в 50 гари, съобщи изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров.

Владимиров показа графика с резултатите от реформите в БДЖ, извършени от новото ръководство от 2009 г. насам, когато след управлението на тройната коалиция задълженията на железниците стигат 843 млн. лева. "През 2002 г. задълженията са 198 млн. лева, нарастват лавинообразно и през 2009 г. са 850 млн. лева и 8 млн. загуба", посочи Владимир Владимиров. "Ние влязохме в дружеството в края на 2009 и реформата започна през 2010 г. Поехме дружеството от господин Монов, трябваше да започнем реформите веднага. Графиката показва как намаляват задълженията и загубите на железниците. „През 2018 г. задлъжнялостта ни ще е 350 млн. лева, от тях 196 млн. лева са за реално плащане. Тази година ще остане задължения само към един кредитор. Долната графика показва как намаляват загубите и се приближават до нулата и очакваме тази година да бъдат на нула“, заяви Владимиров.

По повод политическата атака на БСП към БДЖ той обяви, че няма назначени на фиктивна работа футболисти. "Има служители на БДЖ, които в свободното си време играят футбол. Нивото им е абсолютно аматьорско. Прокуратурата проверява дружеството „Товарни превози“, предоставили сме им цялата информация, ще им съдействаме и нека да изчакаме резултатите", каза още изп. директор.

По думите му се увеличават се заплатите на всички служители с 11%, а на локомотивните машинисти с „малко повече“. Според разчетите на БДЖ увеличението им е 12,5%. Във връзка със снимката на стол на машинисти, обиколила последните дни социалните мрежи, Владимир Владимиров заяви, че не се знае кога е направена тя. „До края на март месец ще бъдат закупени 150 стола за машинисти“, съобщи той.  

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.