Дървото се казва Метусела и е мъхестошишарен бор.

Най-старото дърво на света става на 4 847 години

ГЕОРГИ СЛАВОВ - понеделник, 25-04-2016 - 15:37

Най-старото дърво на света навършва тази година 4 847 лета, пише в. "Ню Йорк таймс". Неговата снимка и точно местоположение се пазят в дълбока тайна, за да бъде предпазено от търсещи слава вандали.


Горските служби в САЩ уточняват единствено, че дървото-рекордьор расте в националния горски парк Инио в Централна Калифорния. Името му е Метусела и е представител на вида голям мъхестошишарен бор. Дървото е на надморска височина 3800 метра.

Преди да бъде открито, хората мислели, че най-старите дървета са гигантските секвои, достигащи над 2000-годишна възраст. Сред дърветата от мъхестошишарни борове обаче били намерени още дузина растения с възраст над 4000 години. За да се предпазят тези уникални дръвчета, учените пазят местоположението им в тайна.

Предишния рекордьор – Прометей, също от вида голям мъхестошишарен бор, беше отсечен през 1964 г., Прометей е растял в борова горичка на пределната височина над морското равнище, над която не могат да виреят гори, близо до връх Уийлър в Източна Невада. Отсичането му било направено от дипломиран студент и служители на Американското горско стопанство и било с научно-изследователски цели, като всички те твърдят, че по това време не са знаели за рекордната възраст на дървото - 4900 години.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.