26 изборни нарушения разследва Районната прокуратура в Пловдив

Ели Крумова - понеделник, 07-11-2016 - 16:21

26 преписки за изборни нарушения по постъпили сигнали и жалби има образувани в районната прокуратура в Пловдив, съобщиха оттам. В съботния ден за размисъл и в деня на изборите в прокуратурата получили общо 19 жалби, а в понеделник – нови две. До 4 ноември жалбите и сигналите били общо пет.

На 6 ноември 2016 г.  е бил подаден сигнал при дежурния прокурор, че при гласуване за президент и вицепрезидент, гласоподавателка получила бюлетина, на която предварително е бил отрязан ъгъла. По преписката се извършва проверка от служители на МВР със срок от 24 часа.  

Отново в деня на изборите дежурният прокурор е бил уведомен, че застъпник на политическа партия агитира в коридорите на училище в Пловдив да се гласува с точно определена бюлетина. По преписката се извършва проверка от служители на МВР със срок от 24 часа.

В неделя гласоподавател се оплакал, че бил стресиран и разстроен, защото когато отишъл да гласува със задграничния си паспорт, член на секционна избирателна комисия в Пловдив му обяснил, че не може. Когато се върнал пак да гласува с лична карта, между него и същото лице, отново възникнал вербален конфликт. Преписката била изпратена по компетентност на РИК-16 в гр. Пловдив.

По 12 от  26-те преписки е постановен отказ от образуване на наказателно производство. Три са изпратени по компетентност в други районни прокуратури, а други четири в РИК-16 в гр. Пловдив. По останалите Районна прокуратура-Пловдив ще се произнесе в законния срок.  

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.