Повече седмокласниците в София, по-малко в Ямбол, Силистра, Русе, Добрич

Приемат 60 748 ученици в осми клас

Агенция Монитор - сряда, 10-05-2017 - 14:16

60 748 деца ще бъдат приети в осми клас според утвърдения държавен план – прием за учебната 2017-2018 година. За първи път тази година той включва всички ученици, защото кандидатстването след седми клас е задължително. Предвижда се учениците да се обучават в 2333 паралелки, като са планирани 1185 профилирани и 1139 професионални.

Единствено тази година учениците, завършили основно образование в VII и VIII клас, могат да кандидатстват в държавния план-прием. Причината е влизането в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование, според който основно образование се завършва след седми клас. Според план – приема учениците ще могат да се обучават в дневна, вечерна, задочна и дуална система. За първа година план-прием ще има и в V клас в профилирани гимназии с профил „Математика“ и „Природни науки“.

Анализ на образователното министерство показва, че през миналата учебна година броят на завършващите VII клас намалява с предходната с 1032 ученици, но през сегашната година има увеличение. В София-град има най-много ученици и броят им се увеличава с всяка следваща година. В същото време обаче намалява учениците, които завършват VII клас, в областите Ямбол, Силистра, Русе, Разград, Пловдив, Видин и Габрово. Понижава се и броят на учениците, които завършват VIII клас. Такава тенденция има в областите Ямбол, Търговище, Шумен, Хасково, София-област, Русе, Пловдив, Кюстендил, Кърджали и Добрич. В София-град и тук завършващите са най-много и броят им постоянно расте. Най-много паралелки за прием по профили са утвърдени по „Чужди езици“, следвани от „Софтуерни и хардуерни науки“, а най-малко – по „Изобразително изкуство“ и „Музика“.


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.