Мият цял месец от 7,30 до 16,30 часа, паяци ще вдигат колите

Водоноски блокират по план центъра на София

Боян Димитров - неделя, 04-06-2017 - 18:13

Озеленяват 100 дка „кални точки“ в столицата

Водоноски се очаква да блократ центъра на София по специално изготвен от общината график за лятно почистване на улиците на града. Миенето ще е по план и ще се извършва от 7,30 до 16,30 часа, като ще стартира още в понеделник. За целта вече са ангажирани екипи от фирмите, които почистват районите „Триадица-център“, „Възраждане“, „Оборище“, „Средец“ и „Красно село“.

По време на миенето, което ще се извършва през целия работен ден, се забранява движението, престоят и паркирането на улиците, попадащи в съответните карета. За същия времеви период

 

ще бъдат закривани участъците от Синя и Зелена зона

 

и „Служебен абонамент“, а гражданите ще бъдат уведомявани предварително чрез листовки, електронната поща на Столичния инспекторат и Столичната община.

Фирмите ще осигурят поставянето на съответните знаци за временна организация на движението в съответствие със съгласувания график.

По време на лятното миене ще бъде осигурен авариен екип на „Софийска вода", който да работи при възникване на проблеми с оттичане на отпадните води в шахтите.

Преди измиване на каретата, Центърът за градска мобилност ще направи преглед на всички свои съоръжения и ще отстрани повредите.

В този интервал от време шофьорите трябва доброволно да преместят автомобилите си в съседни улици. Тези, които не го направят, ще бъдат вдигани с паяк. Те обаче няма да плащат глоби, а ще трябва да търсят автомобилите си на съседните улици.

Друга инициатива на столичната община, която вече стартира, е

 

засаждането на над 100 дка „кални точки“ в София

 

Това са неизползваеми терени, които най-често са превърнати в нерегламентирани паркинги. Първото озеленено място вчера беше в квартал „Света тройца“. Кампанията ще продължи през целия юни, докато трае и миенето на града. За озеленяването на по-големите терени общината ще се обърне за съдействие и към доброволци, а за по-малките ще се погрижат екипите на районните кметове със съдействието на Столичния инспекторат.

„С тази кампания планираме до края на юни да затревим над 100 дка площи, повечето от които в момента са нерегламентирани паркинги. Площите ще бъдат прекопани, ще се посадят тревни смески и храсти и ще се добави компост от площадката за компостиране „Хан Богров“, ще бъде осигурена и водоноска, с която да се поливат посевите. Ангажимент на районните кметове ще е тези площи да бъдат оградени с кашпи или колчета, така че да се предотврати превръщането им отново в паркинги“, обясни зам.-кметът по екология в СО Йоана Христова.

 

СНИМКА

Докато мият улиците, шофьорите трябва доброволно да преместят автомобилите си в съседни.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.