Китайски мед подбива цената на родния

Ели Крумова - вторник, 07-03-2017 - 19:00

До 50% от пчелите измрели заради тежката зима и препарати за пръскане

Мед от Китай и Украйна подбива цената на родния. Нашенски фирми купували на безценица от тези две страни стоката и я продавали на занижени цени у нас. Това се случвало, въпреки че вкусовите качества на чуждестранния мед не били така добри, както на българския му еквивалент. За това алармираха пчелари от пловдивското дружество „Акация 1899”, според които около 40-50% от пчелите в региона са измрели заради тежката зима и забранени в ЕС препарати за пръскане.

С така наречените неоникотиноидите се пръскат рапицата, слънчогледът, кориандърът. Пчелите събират прашец от цветовете и могат да измрат, ако преди това е било пръскано. Според експерти тези препарати са опасни и за други живи твари, като жаби, водни кончета и дори яребици. Другият проблем тази зима били големите студове, които уморили медоносните насекоми. Така например пчелар от старозагорско се оплакал, че от 380 кошера, които имал преди зимата, сега разполагал с по-малко от половината. Към 60% от неговите пчелни семейства били мъртви. Фермерите се надяват времето през април да е добро, за да могат пчелите да направят първата си паша от рапица и следващата от акация. Пчеларите се молят в началото на юни да извадят първия си мед и добивите тази година да са по-добри от миналогодишните.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.