Смокините нормализират кръвното налягане
Интернет
Мармаладът от шипки укрепва имунната система

Сладко от смокини бори хипертония и температура

Монитор - четвъртък, 07-09-2017 - 12:00

Закуска с конфитюр от малини и къпини забавя стареенето на кожата

Сладкото от смокините е не само вкусно, но и полезно. Смокините са плодовете с най-високо съдържание на фибри – пектин и неразтворима във вода целулоза. В дребните плодове има протеин, селен, калций, калий, фосфор, магнезий, сяра, желязо, манган, мед и серотонинн, известен като хормон на щастието. Хората със сърдечно-съдови заболявания задължително трябва да добавят сладко от смокини в менюто си заради високото съдържание на калий и захари. Калият действа съдоразширяващо, успокоявайки и отпускайки спазмите на кръвоносните съдове. Плодовете успокояват силното сърцебиене и стимулират производството на кръв. Затова са задължителна храна за хората с анемия заболявания на черния дроб и далака, тъй като съдържат високи количества манган и желязо. Редовното похапване на смокини гарантира нормализиране на „лошия“ холестерол, заради наличието на омега-3, омега-6 и фитостерол в дребния плод. Въпреки сладостта си смокините са препоръчителни за тези, които искат да стопят някой друг килограм, заради богатото съдържание на фибри в плода.

Сладкото от смокини може да се окаже добър помощник в борбата с високата температура. За подсилване на имунната система преди есенно-зимния сезон в менюто за закуска може да се включи сладко от бъз. Освен това бъзът е богат на антиоксиданти, на което се дължи противовъзпалителният му ефект.

Друг вариант за укрепване на имунната система е чрез редовна консумация на мармалад от шипки. В 100 грама шипки се съдържат около 2 грама витамин С, което ги прави с 40 пъти по-богати на витамин C в сравнение с лимоните и 300 пъти повече в сравнение с ябълките.

Дори под формата на мармалади и конфитюри малините, ягодите и къпините са полезни не само за здравето, но и за красотата.

Тези дребни плодчета са източник на антиоксиданти, които помагат на организма да се отърве от свободните радикали и да забави процесите на стареене. Малините, ягодите и къпините съдържат много полезни микроелементи като фосфор, калий, мед и магнезий, затова спомагат за нормализирането на състоянието на централната нервна система.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.