Спешната болница "Пирогов"
Монитор
Проверка на МЗ установи:

В „Пирогов“ не спазват медицинските стандарти

Силвия Николова - четвъртък, 21-12-2017 - 18:40

Пет отделения в „Пирогов“ не спазват медицинските стандарти. Това са отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология е установила проверка на Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството.

От там обясниха, че неспазването на стандартите се дължи на факта в нарушеното съотношение на лекари и медицински сестри, които са дефицит. Освен това редица от проблемите в работата на „Пирогов“ се дължат на липсата на действащи медицински стандарти по хирургия и гастроентерология.

От МЗ заявяват, че е необходимо преструктуриране на болницата, каквато е и тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие. Министерството на здравеопазването ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на леачебните заведения, уверяват от ведомството. Това ще включва оптимизиране структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена.

При разпределение на средствата за основни заплати в лечебното заведение има диспропорции и липсват единни правила и механизми, регламентиращи принципите за разпределение на основните и допълнителни възнаграждения на персонала.

В хода на проверката не е установен недостиг на медицински консумативи. Със заповед на изпълнителния директор от октомври 2017 г. в болницата се осъществява медицински триаж на постъпилите пациенти, което оптимизира приема и прегледите още с влизането в болницата.

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.