До 500 бона глоба грози фабрика в Стамболийски

Ели Крумова - петък, 11-11-2016 - 14:32

От 10 000 до 500 000 лева глоба грози предприятие за целулоза и хартия в Стамболийски, съобщиха от РИОСВ – Пловдив. Причината е неприятната миризма, която нощем се носи от цеховете на „Монди Стамболийски”, уточниха от еко-инспекцията.

Оттам са реагирали на сигнали на граждани, че заводът за хартия умирисва целия Стамболийски. Еко-инспекторите са извършили няколко проверки, една от които през нощта. Тогава те са обследвали територията на Стамболийски, за да се определи какво е разпространението на неприятните миризми.

В предприятието за целулоза и хартия проверката е извършена от комисия, определена със заповед на директора на РИОСВ –Пловдив. В нея са участвали експерти от екоинспекцията, Регионалната лаборатория на ИАОС  в Пловдив, както и представители на Общинския съвет в Стамболийски и  дружеството. На място е констатирана характерна миризма за производството на завода. За нарушението спрямо дружеството са предприети административно-наказателни мерки. Изпратена е покана за съставяне на акт, уточниха от РИОСВ - Пловдив.

Според Закона за опазване на околната среда за неизпълнение на условия, поставени в комплексни разрешителни, се предвижда имуществена санкция от 10 000 до 500 000 лв. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.