ВСС ще иска от ЕК падане на мониторинга върху Темида

МАРИЯ КАДИЙСКА - четвъртък, 12-01-2017 - 10:44

Висшият съдебен съвет ще поиска от Зам.-генералният секретар на ЕК с ресор механизъм за сътрудничество и оценка Параскеви Миху отпадане на мотиноринга върху съдебната власт и вътрешните работи на страната. Предложението беше гласувано на пленума на кадровиците на Темида, които с 13 гласа "за" и 5 "против" излъчиха представляващия Димитър Узунов да проведе разговорите с нея и да настоява за отпадане на мониторинговия механизъм.

Самата Миху пристига в България в петък за срещи с главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Екатерина Захариева. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че членовете на комисията имат покана от зам.-генералния секретар на ЕК с ресор механизъм за сътрудничество и оценка Параскеви Миху, която ще бъде на посещение на 13 януари (петък) в София.

„Обявила е, че има желание да се срещне с министъра на правосъдието, главния прокурор Сотир Цацаров и председателите на висшите съдилища, включително е поискала да се срещне с ръководството и представители на Комисията по правни въпроси. Срещата е уточнена за петък от 12.00 часа в Националния институт на правосъдието", каза Кирилов.

Той поясни, че основната тема ще бъде свързана с анализ на десетте години на механизма за сътрудничество и оценка и бъдещите действия. Не се предвижда обсъждане на напредъка и не се очаква преди срещите да бъде предоставена писмена информация.

На срещите Миху ще бъде придружавана от Уилям Слийд-докладчик на ЕК и Юри Тавание - представител на Европейската комисия в България.

 

Очаквайте подробности!

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.