Снимка БСП

Корнелия Нинова: Старите пенсии отново трябва да се преизчислят

Агенция Монитор - събота, 11-03-2017 - 21:03

Старите пенсии отново трябва да се преизчислят, както единствено БСП направи през 2008 година. Това каза по време на среща с общността във Велико Търново Корнелия Нинова, лидер на ПП БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал, съобщи Радио „Фокус“-Велико Търново. Тя отбеляза, че „швейцарското правило“ вече няма да помогне на нито един пенсионер.

„Старите пенсии трябва да се преизчислят по модела, който единствено БСП е прилагала през 2008 година – преизчисляване на старите пенсии със средноосигурителния доход за 2013 година, което ще доведе до реалното им увеличение между 20 и 30%, а след това отгоре нека има швейцарско правило", каза още Нинова. "Имате възможност за избор и по темата за доходите и бедността", посочи тя и добави, че ГЕРБ са замразили всички социални плащания през последната година на управлението си. "Сега заговориха за повишаване на минимална заплата, средна заплата, заплата на учители. Сякаш не си спомняме какво беше декември месец в парламента. Три нощи се бориха със зъби и нокти да спрат парите на БАН, да замразят заплатите на учителите, а сега изведнъж се сетиха, че искат да ги увеличават. Това е лицемерие и вярвам, че българският народ няма да се хване. Ние предлагаме семейно подоходно облагане. Семейства, които работят и имат деца да имат 50% намаление на данъка за едно дете, за да подпомогнем, дори с малко, младите да отглеждат децата си в България“, обясни Корнелия Нинова.

Тя коментира и темата за престъпността. „Можем да ограничим престъпността като премахнем определението „маловажен случай“ в Наказателния кодекс. Много от престъпниците по селата се разхождат спокойно, защото ако откраднат пенсията на някой дядо, която е в размер на 120 лева, нищо няма да им се случи, защото това, което са откраднали е маловажно. Затова независимо от това, дали си откраднал 100 лв. или 100 млн. от обществена поръчка, трябва да отидеш в затвора. Предлагаме на 3 села по един полицейски участък за превенция и контрол срещу престъпността“, уточни Корнелия Нинова.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.