95% от сортовете пипер, продавани у нас, са чужди.
Агенция Монитор
Варим я с час по-дълго

Пипер с вода пълни лютеницата

Паулина Йоргова - неделя, 27-09-2015 - 19:58

95% от градините засадени с чужди сортове

Поне един час по-дълго се вари лютеницата, произведена от воднистите вносни сортове пипер. Освен загубата на време за продължителното клечене край казана, за производството на любимата червена вкусотия отиват и повече дърва, алармираха опитни домакини, които не са прекъснали традицията и всяко лято правят десетки буркани домашно производство.

Производителите на червен пипер използват 95% чужди сортове, коментира за „Монитор” Георги Василев, председател на асоциация „Български пипер. Зеленчукопроизводителите от ЕС вадят от градините големи количества, това много сваля цените и принуждава и нашите земеделци да се стремят към подобни резултати, коментира специалистът. А те се постигат с много вода и торове.

Сортът „Калифорнийско чудо”, който се консумира в 90% от западните държави, членки на ЕС, има сухо вещество 4%, а нашата „Куртовска капия” има три пъти повече сухо вещество - 12%. Но цената и на двата сорта е една и съща, дори се стига до парадокса калифорнийското чудо да е по-скъпо от куртовската капия. За да получим всички полезни вещества, които се намират в този зеленчук, трябва да изядем четири пъти повече чужбински зарзават, уточни Георги Василев. Нашите производители гледат в последните години пипер със семена от Македония и Турция, които също са с високо съдържание на вода.

В края на септември цената на червения пипер на едро ще падне до 45 стотинки за килограм, прогнозира председателят на асоциацията. Няма обаче никаква гаранция до колко ще я надуят прекупвачите, които не са един или двама, каза още експертът. В България от десет години не е имало по-добра реколта от пипер, очакват се между 3 и 4 тона от декар, най-важното е колко ще бъдат червените чушки, който са най-важната съставка за любимата на милиони българи лютеница. Дори при пет тона добив от декар, ако пиперките са зелени и меланж, значи нищо не е направено, коментират специалистите. За да се получи повече червен пипер е необходимо производителите да оберат първите зелени чушки. Ако нямат пазар дори трябва да хвърлят стоката, но това се налага, за да може да почервенее по-бързо останалата част от пипера. „Технологията е добре известна на производителите, техните сътрудници и организатори също са наясно, но никой не иска да хвърля”, според Василев.

Пиперът беше затормозен от продължителните горещи дни с температура над 30 градуса, а в тази ситуация той спира да расте, затова реколтата закъснява между 15 и 40 дни. Хората, които избързаха, ще се окажат с най-скъпата лютеница досега, защото вложеният пипер беше по 2 лева.

През тази година у нас се отглежда пипер на 43 хил. декара, като това количество е с 20% повече от миналата. Ако се прави обаче сравнение на площите с преди 10-15 години, намалението е 10 пъти.