Сблъсък

Пролет пукна, ние – не

Наталия Радославова - петък, 31-03-2017 - 17:35

За какво се използват според вас срязани бутилки от вода, използвани кутии от сокове или буркани с цепнати капачки? За касички естествено. Мало и големо у нас от години дейно се занимава с едно важно начинание – събиране на монетки. Икономията е майка на мизерията, казват старите икономисти, но у нас тя е форма на оцеляване.

И не само – важни покупки, изискващи по-сериозни суми кеш (като покупката на телевизор, нови гуми за колата или екскурзийка зад граница) се осигуряват с просто, но и постоянно събиране на метални левчета. Майка ми например, отдавна е изчислила, че празната кутия от сок събира близо 500 лв. Монетките усърдно се отсяват от по-дребните им събратя в портмонето и съвестно се прибират в импровизираната касичка. А когато кутията започне да тежи и да не дрънчи, горната й част се изрязва и със събраните пари се осигурява глезотийка като пътуване например, която иначе би била твърде непосилна за семейния бюджет.

Просто защото у нас дори средната класа е бедна и ако не се помисли предварително за подобен вид спестовност, дори зимните сметки за тока или парното могат да се превърнат в непосилно бреме за отънелите ни портмонета. Ми така де – нека да вдигнат ръка тези, които могат ей така да си позволят да извадят 500 лв. или нагоре от месечните си постъпления, без това да обрече на глад или студ домочадието. Не са много, нали? Затова капка по капка – желаните екстри се купуват със съвестно събиране на монетки. Или както се казва - пролет пукна, ние – не, е положението!

 

Пробитият джоб на българина

ПЕТЪР ИВАНОВ

Бюджетът на българина все е на червено. Ала заведенията в центъра на София все са пълни, а резервация за хотела на морето трябва се прави още напролет. Иначе на палатка...

Парите все не стигат. Народопсихология! Че животът е скъп, скъп е, че заплатите ни не са шведски, не са. Но пък как да е другояче, като джобовете ни са пробити.

Оказва се, че българският буркан банк е пълен с монети. Никой не може да ме убеди обаче, че тези буркани се пълнят от спестовност. Бедният българин е привързан към вещите си, не се разделя нито със стария си телевизор, нито с изгорелия си сешоар, нито с разкъсания си диван. Но определено не е пестелив. Така го е възпитал соцът. Сиреното евтино, морето евтино, пари за всичко има. Те иначе парите малко, но пък къде да ги похарчиш?! Виза за Канада няма да получиш. Стоката кът, чакаш за лада 20 години. Е, за да се добереш до холна гарнитура, ще бутнеш и някой друг рушвет, но пък покъщнината е за цял живот. А другите блага, дето са в изобилие в корекома, са забранени.

Не пенсионерите пълнят бурканите. Те и стотинка не могат да спестят. Камо ли новобогаташите. Пълни ги средната класа, или по-скоро класата, която наричаме средна по родните стандарти. За нея поредните 2 лв., с които е разтоварен така или иначе пробитият джоб, не са пари. И как да са, щом стигат за един билет за автобуса или две пакетчета дъвки.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.