Служебният министър Илко Семерджиев
Интернет

Министър Семерджиев проверява заплатите на шефове на болници

Монитор - вторник, 07-03-2017 - 15:10

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев иска Националната здравноосигурителна касада провери заплатите на директорите на болници. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на финансово-осигурителната институция, проведено на 13 февруари.

„Това нещо не представлява нито търговска, нито лична тайна. Публичните средства не са тайна. Публичните средства са публични средства и затова публиката, които ги плаща, трябва да знае къде отиват средствата“, заявява той пред надзорниците. Семерджиев изтъква, че има огромна разлика във възнагражденията на лекари от една и съща специалност. Едни получавали 900, а други 90 000 лева заплата без да уточни дали за месец или за година, нито пък дали в сумата са включени и възнаграждения от други дейности, като например операции в чужбина. По думите му обаче, това било абсурдно.

„Болници, които декларират, че имат дългове, това не са само общинските болници, а и такива, на които принципал е министърът на здравеопазването, в същото време раздават заплати, които далеч надвишават доходите на нацията“, казва още Семерджиев и посочва, че самият той е готов да помогне на НЗОК. По думите му пред надзорниците на касата частните плащания трябва да станат публични, като това би следвало да стане като се увеличи здравноосигурителната вноска.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.