Химия на главата

Боя за коса променя цвета си според времето

Агенция Монитор - неделя, 19-02-2017 - 13:22

Боя за коса, която се променя в зависимост от светлината и температурата бе създадена от Лорен Боукър, основателката на компанията The Unseen. В модните среди тя е известна като Алхимичката. Тя е създателка на т.нар. реактивна мода. Нейната технология е създала мастила, съединения и покрития, които реагират на светлина, температури и влажност.

Най-новият продукт Fire e боя за коса. FIRE е проектиран да бъде "отзивчив" на температурните колебания и се предлага в няколко цветови гами - от яркочервено до фините пастели. Багрилото е създадено така, че реагира на терморегулацията на човешката кожа и при химическата реакция настъпва промяна на цвета в отговор на определени стимули - промени в околната среда. Когато температурата падне или се вдигне, молекулите на въглеродна основа на ядрото на боята огъня претърпяват реакция.

Над определена температура една от молекулите, която е свързана с въглерод, е по-стабилна от другите, така реакция произвежда молекула с малко по-различен абсорбция на светлина, създавайки по този начин различен цвят.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.