Проф. Людмила Матева, Клиника по гастроентерология на болница “Св. Иван Рилски”:

Полуфабрикатите и обездвижването водят до затлъстяване на черния дроб

Яна Йорданова - четвъртък, 07-12-2017 - 09:00

Пациентите с неалкохолна стеатозна болест трябва да се изследват и за диабет

- Проф. Матева, какво представлява затлъстяването на черния дроб и кои са причините за появата на това заболяване?

- Т.нар. неалкохолна стеатозна болест е състояние, свързано с отлагане на мазнини в черния дроб в по-голямо от нормалното количество. Но в това понятие се включва и неалкохолният стеатозен хепатит. Това означава, че в черния дроб има и възпаление, което може да прогресира до хидроза, цироза и дори до първичен рак на черния дроб. Това заболяване се среща все по-често - в САЩ, Европа, Азия, но дори и северните и южни части на Африка, където знаете, че хората гладуват. Свързано е с генетична предразположеност към увреждане и фактори от външната среда.

- Кои са те?

- Най-вече на обездвижването. В днешно време хората се движат все по-малко, освен това консумират т.нар.западен тип храна. Той е свързан с много мазнини, полуфабрикатите, ГМО-продукти, също така много безалкохолни напитки. Тези фактори оказват влияние върху промяната вътре в черния дроб. Получава се резистентност към инсулина. Последствията от това са, че черният дроб започва да произвежда повече глюкоза и се променя вида на мастите, които се секретират от този орган. Това се случва по типа на нарушение на мастната обмяна, която води до атеросклероза.

- Вярно ли е, че от това заболяване страдат и много вегетарианци и хора, които се подлагат на диети?

- Зависи какво се има предвид под диета. Защото пълният глад или да се храниш веднъж на ден е пагубно за организма. През това време мозъкът има нужда от глюкоза и за да я поддържа, организмът трупа маси в корема. Има и слаби хора с неалкохолна стеатозна болест. Те имат по-малко метаболитни рискови фактори, но понякога повече прогресия. Също така заболяването е свързано с лошия начин на хранене. Този фактор е от изключително значение.

- Какво може да направи пациентът?

- Първото нещо е да промени начина си на живот, което е много трудно. Само 25-30% от хората с тази диагноза успяват да намалят наднорменото си тегло, ако имат такова. Това обикновено става чрез активно движение. Ако само се разхождате, масите в черния дроб не намаляват. Другата посока е да се промени начинът на хранене. Трябва да се избягва консумацията на полуфабрикати, колбаси, сладкиши, безалкохолни напитки. - Колко често заболяването води до усложнения?

- Не е много ясно каква е честотата, защото хидрозният хепатит и хидрозата се определят само на базата на хистологично изследване на материал от чернодробна биопсия. Едва тази година се въведоха малко по-сигурни неинвазивни маркери за оценка, но общо взето се приема, че около 30% от хората с неалкохолна стеатозна болест имат и по-прогресивно увреждане. Смята се, че по-голям риск имат хората над 50 години. Също така тези със захарен диабет или затлъстяване.

- Трябва ли такива пациенти да се изследват и за диабет?

- Задължително. Ако имат диабет, трябва да се изследват чернодробни ензими и да се направи ехографски преглед. Хората със затлъстяване трябва да се изследват и също така, когато се установи неалкохолна стеатозна болест, пациентите да се насочат към ендокринолог, за да се открие дали има диабет. Самата стеатозна болест е рискова.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.