Лекарите подготвят протести

Лекарският съюз стяга протест заради лимитите на болниците

Силвия Николова - събота, 10-06-2017 - 16:10

Българският лекарски съюз е в готовност да свика протест на медиците в цялата страна заради неизплащаната надлимитна дейност от страна на здравната каса на болниците и редица нарушения от нейна страна на Националния рамков договор. Това става ясно от декларация на съсловната организация, приета на заседание на нейния управителен и национален съвет на конференция във Велико Търново.  Тя ще бъде изпратена до здравната комисия в парламента, Министерството на здравеопазването и НЗОК още в понеделник.

„Хронично недофинансиране на системата при непрекъснато нарастващ основен пакет здравни дейности. Това води  до натрупан дефицит в бюджета на НЗОК и невъзможност лекарите да изпълняват качествено дейностите в обем, отговарящ на реалните потребности на пациентите“ е първия проблем според съсловието. От съсловната организация са убедени, че  реалното остойностяване на медицинските дейности и незаплащането на извършените услуги, генерира дълговете на лечебните заведения, а не преразходи заради недобро управление.

Като втори проблем лекарите извеждат системни нарушения на договорените условия в НРД 2017 от страна на НЗОК, изразяващи се в реализиране на икономии от касата при разпределение на бюджетите в болнична и извънболнична помощ.

„Непълноти и противоречия на нормативни актове с еднакъв ранг, регламентиращи медицинска дейност“ е третия проблем, който според лекарите отежнява допълнително системата на здравеопазване.

За справяне с проблемите, те предлагат конкретни мерки, които включват  актуализация на бюджета на НЗОК за 2017; придържане към средните европейски стойности на разходите за здраве в размер на 6,9 % от БВП на страната; обособяване на отделна сметка на НЗОК, по която да постъпват средствата от здравноосигурителни вноски;  изчистване на дефицити в бюджета на НЗОК от предходни години и обективно планиране на разходите за следващи години; остойностяване на медицинските услуги; въвеждане на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения за определен срок; въвеждане система за мониториране и стимулиране на качеството.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.