Дългите престои на плажа може да бъдат опасни за здравето.

Преди лятото: слънчевият загар пристрастява

ГЕОРГИ СЛАВОВ - четвъртък, 02-06-2016 - 15:37

Мотивацията за слънчев загар не е чиста суета – има тенденции към зависимост и абстиненция, съобщи fresh-science.com. Учени от масачузетския университет обвиняват опиоидната система (пътеката, която се превзема от наркотици като хероина). Те установили, че бета-ендорфинът и кожният пигмент меланин произлизат от един и същ протеин.

Като част от експеримент, мишки с премахната козина получават дневна доза UV облъчване, достатъчно за постигане на тен, но и достатъчно слабо за предотвратяване на изгаряне - 20 до 30 минути излагане под слънчевите лъчи за Флорида. След няколко дни нивата на бета-ендорфин в кръвта на мишките се повишават и учените определят толерантността към болка, която е маркер за опиоидна зависимост, с помощта на допир и топлина. Мишките излагани на UV лъчение показват търпимост към болка три пъти по-висока, в сравнение с мишките без тен.

Когато мишките със загар получават медикамент, блокиращ опиоидите, те показват симптоми на абстиненция, като треперене на лапичките и скърцане със зъби. Мишките дори променят поведението си - те предпочитат да прекарват времето си в бяла кутия, вместо в първоначалната черна, въпреки естествения инстинкт на гризачите към тъмнината.

Хората и мишките имат еднакви химически процеси, затова учените вярват, че бета-ендорфинът може да доведе до пристрастяване и при хората. От друга страна излагането на слънце е добре за мозъка, тъй като се нуждаем от витамин D.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.