Всеки трети лекар се пенсионира до 6 години

Мила Мишева - четвъртък, 16-02-2017 - 12:08

Между 30-40% от българските лекари се очаква да се пенсионират в следващите 5-6 години. Това обяви шефът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов, след среща на ректорите на медицинските вузове с образователния министър проф. Николай Денков.
Той допълни, че недостигът на лекари в Европа е  от над 1 млн. специалисти. „Има огромен интерес към нашите университети, за едно място се борят по 8-10 души“, обясни още проф. Иванов.
Според него медицината е търсена професия, а гладът за лекари е огромен проблем, заради което вузовете трябвало да бъдат стимулирани и подпомагани. Проф. Денков пък изтъкна,  медицинското образование ни образование е много качествено и другите университети можели да вземат пример от тях в привличането на чужди студенти.  Той обяви, че за следващата академична година не се предвижда намаляване на приема на студенти. Проф. Денков обяви, че предстои среща между него и здравния министър Илко Семерджиев, за да обсъдят как да задържат у нас лекарите, които излизат от медицинските вузове.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.