Снимки: Mercedes-Benz

Daimler и Bosch със система за автономно паркиране

Агенция Монитор - вторник, 25-07-2017 - 10:50

Aвтономните превозни средства ще направят пътуването по-безопасно, но също така ще може да се справят сами с досадното търсене на място за паркиране.

Работейки в тази посока, Daimler и Bosch, които обединиха усилията си за разработването на автономни  автомобили през април, демонстрираха автономна система за паркиране, която може да бъде активирана от смартфона.

Daimler вече има известен напредък при автономните автомобили, след като модела Mercedes E-Class бе първия одобрен за автономни тестове в Невада, докато автономните камиони на Mercedes-Benz започнаха да се движат пробно по пътищата още през 2015 г.

Партнирайки си с Bosch, Daimler се надява да ускори развитието на автономните автомобили, като комбинира собствените си знания със системите и хардуера на Bosch. Това означава разработване на автономни превозни средства от Ниво 5 за градската среда, което означава пълна автоматизация.


Един от първите резултати на това партньорство е системата за автоматизирано паркиране, която работи от вчера в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт, Германия. Това включва поставянето на сензори в многоетажния паркинг, които да управляват правилно оборудваните със системата автомобили на Mercedes-Benz до свободните места за паркиране.


От Daimler казват, че през 2018 г. услугата за автономно паркиране ще бъде достъпна за посетителите на музея, които ще могат да резервират кола чрез приложение за смартфон. Това означава, че автомобилът ще се движи автономно в зоната, от където ще се качва потребителя. Когато обиколката завърши, автомобила се връща на същото място, потребителя излиза и трябва да избере опцията „Паркинг” в приложението, оставяйки интелигентната система за паркиране да насочи автомобила към свободно място.


Системата ще бъде подложена на изпитания и ще трябва да получи окончателно одобрение от властите, преди да влезе в експлоатация през следващата година. Според Daimler, тази технология може да бъде използвана за модернизиране на съществуващите многоетажни паркинги, което би довело до по-ефективно използване на пространството и увеличаване на местата за паркиране с 20%.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.