Работите на студентите от специалността „Православни изкуства“, експонирани в салона на някогашната Ески джамия в Стара Загора привлякога интереса на мнозина ценители.
Христо Христов

Студенти по богословие подредиха икони в бивша джамия

Христо Христов - четвъртък, 01-12-2016 - 10:54

Уникална изложба, представяща икони, царски двери, проекти за мозайки и стенописи подредиха студенти по специалността „Църковни изкуства“ при православно-богословския факултет на великотърновския университет в салона на Ески джамия в Стара Загора. Мюсюлманският храм, който е най-старата запазена при пожара през Руско – турската освободителна война сграда в Града на липите е превърнат в Музей на религиите след изпълнението на мащабен проект за реконструкция и реставрация, изпълнен със средства на оперативна програма „Регионално развитие“ през 2011 г.

Идеята е в молитвения салон, където са съхранени останки от средновековна християнска базилика и тракийско светилище да бъдат представяни артефакти , свързани с различните религиозни култове през хилядолетията.

50 млади майстори на четката се обучават по специалността „Църковни изкуства“, която е създадена преди 24 години, коментира деканът на факултута доц. Евгений Николов.

Близо 300 са се дипломирали до сега, някои от тях са поели по пътя на свещеничеството, повечето активно участват в зографисването на нови храмове и реставрацията на стари.

Сред дошлите на изложбата беше и археологът Димитър Янков, който е откривател на тракийското светилище под основите на мюсюлманския храм.

Той припомни, че Ески джамия е била издигната по разпореждане на Хамза бей през 1408-1409 година.Тя е била построена върху руините на черква от втората половина Х век, която пък е стъпила върху светилище на траките.

При реставрацията на купола преди 4 години бяха намерени напълно светски по своя характер рисунки. Предполага се че са излезли изпод четките на православни художници, които са обновявали украсата през първата половина на ХІХ век.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.