Търгът в Лондон продължава десети час

Двама кандидати наддават за "Виваком"

Агенция Монитор - четвъртък, 19-11-2015 - 20:15

Спас Русев и Панос Германос внесоха депозити по 20 млн. евро

Десети час продължава търгът в Лондон за телекома „Виваком”. Кандидатите, които наддават са двама - Спас Русев и Панос Германос, научи Агенция „Монитор”. Според информация, потвърдена от английската столица, те са платили по 20 милиона евро депозит за участието си в търга. На него

всъщност се продават 100% от акциите на регистрираното в Люксембург InterV Investment. През две други дружества то е 100% притежател на „Виваком”.
До продажбата се стигна, след като акционерите в телекома не успяха да върнат мостов кредит от 150 млн. евро. Заемът беше отпуснат от група банки срещу залог 100% от InterV, а срокът за плащането му изтече в края на май. Агент по заема и основен негов държател е ВТБ Capital. Банката според споразумението за финансирането е длъжна в резултат да продаде обезпечението, за да върне парите си.
ВТБ търси минимум 150 млн. евро плюс натрупаните лихви и такси, с които сумата става над 180 млн. евро, а остатъкът би трябвало да се разпредели между акционерите във „Виваком”.

Отделно новият собственик поема задълженията на телекома, които са 360 млн. евро по облигации с падеж 2018 г.

За деветмесечието на 2015 година „Виваком” отчете приходи от 625 млн. лв., което е ръст от 4%. Оборотът на компанията се увеличава благодарение на ръста на мобилните услуги с 9% на годишна база. За деветмесечието БТК има над 3,2 милиона потребители на мобилни услуги. Така пазарният дял на „Виваком” по приходи от мобилни услуги достига 28% в края на септември.
 

Очаквайте подробности