Ветото върху антикорупционния закон влиза тази седмица в НС

Агенция Монитор - понеделник, 08-01-2018 - 13:04

Ветото върху антикорупционния закон още тази седмица може да влезе за разглеждане в пленарна зала. Това стана ясно то думите на шефа на правната комисия Данаил Кирилов пред БНР.

Правната комисия ще разгледа ветото на заседание тази сряда, още преди официалният старт на новата пленарна сесия в четвъртък. Кирилов подчерта, че ако председателският съвет на Народното събрание реши, ветото на антикорупционния закон може да бъде разгледано още тази седмица в зала. По думите му ветото върху този закон не е изненада и ще обсъждаат аргументите на Радев така, както са изложени в мотивите. Кирилов изтъкна, че в случая има политически мотиви, замаскирани с правни аргументи. Според него доминират „правно-техническите съображения“, а държавният глава е Направил обобщение на всичко казано от БСП в дебатите по закона досега.

Според Кирилов управляващите вече са излагали позицията си по тези мотиви и смятат, че техните контрааргументи са убедителни. В тази връзка не очаква промяна в становището на депутатите и смята, че ветото ще бъде отхвърлено.

Кирилов отхвърли критиките на президента относно гаранциите за политическата независимост на новия орган и използването на СРС-та. По думите му това, което гарантира обществения интерес, е публичната процедура за подбор на кандидатите. Това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи, посочи Кирилов. Наред с това по време на дебатите в НС ще се изкарат наяве всички качества и недостатъци на кандидатите, за да не се стига до грешни избори. Процедурата по избор в парламента била качествен филтър, който депутатите са показали, че може да действа ефективно, убеден е Кирилов. По думите му е грешно внушението, че веществените доказателства от използването на СРС-та няма да се използват от прокуратурата. "Не е така - когато насочват към престъпление, ще се ползват от държавното обвинение", увери той. Кирилов посочи, че тези данни, които са събрани със СРС и не се използват от прокуратурата, се унищожават и припомни, че прилагането на тези средства става със санкцията на съда.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.