Вадят 6 оръдия за възстановка на боеве отпреди 140 години

Христо Христов - сряда, 26-07-2017 - 14:43

6 оръдия – реплики на използваните от руската и турската армии през освободителната война преди 140 години ще вземат участие в мащабната възстановка на боевете за Стара Загора, която ще се състои на 29 юли.

Униформи на опълченци и турски аскер ще навлекат над 150 активисти от 22 клуба на националното сдружение „Традиция“. По време на сражението ще проехтят 4 000 халостни изстреля, в оборот ще бъдат вкарани и почти 200 димки и артилерийски гръмове.

Специално внимание ще бъде обърнато на ползваните боеприпаси , за да не повтори нещастния случай отпреди 5 години, когато пострадаха 4 от участниците във възстановката.

Тогава са били използвани автентични пушки модел „Бердана 2“ от 1869 година, предоставени от „Ню Бояна филмс“, чийто затворни механизми блокирали. Това била причината халостните патрони да експлоадират в ръцете на участниците, припомнят ветерани.Само по случайност се разминало без сериозни наранявания.

Денонощие по-късно, от 21,00 часа на 31 юли отново край мемориала „Бранителите“ ще започне уникален звуко-светлинен спектакъл под наслов „Молитва за Стара Загора“, с участието на митрополит Киприан, в образа на молещия се човек.

При създаването му е използвана музиката на формация „Исихия“ и изпълнения на квартет „Ева“ - певици от световно известния хор „Мистерията на българските гласове“.

Спектакълът ще може да бъде наблюдаван и на два екрана с размери 7/4 м. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри, досега не е правен у нас, твърдят организаторите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.