DARPA прави растенията шпиони

Агенция Монитор - понеделник, 25-12-2017 - 14:07

Много градинари разговарят с растенията си с убеждението, че това им помага да растат. Въпреки че няма вероятност, растенията да подслушват разговорите ни в близко време, те биха могли да събират различни видове разузнавателни данни, ако нова програма на DARPA постигне резултати. Агенцията провежда изследвания за генетично модифициране на растенията, за да ги превърне в сензори за наблюдение.

Агенцията за съвременни изследвания в областта на отбраната (DARPA) е по същество е основното технологично изследователско подразделение на американското правителство, посветено на разработването на иновации, които се стремят към трансформационни технологични промени. Тази година се появиха забележителни съобщения от агенцията, насочваща финансиране към нови технологии за промяна на гените и разработване на мозъчно компютърни интерфейсни устройства.

Последната програма, която бе разкрита, се нарича Advanced Plant Technologies (APT) и в момента търси предложения от научно-техническата общност за възможните начини, по които физиологията на растенията може да бъде използвана за откриване на „химични, биологични, радиологични и / или ядрени заплахи, както и електромагнитни сигнали.”
Целта на програмата е генетично да модифицира някои растения, така че да се задействат специфични механизми за реакция, когато са на лице специфични влияния. Предполага се, че съществуващият хардуер може да бъде използван за дистанционно наблюдение на тези влияния, така че растенията могат да бъдат използвани като органични сензори. Програмата няма да се стреми да разработва нов хардуер за тази цел, а ще разчита на съществуващи технологии, които вече могат да измерват неща като температура, химичен състав и отражение на растенията.

„Растенията са силно приспособени към тяхната среда и естествено проявяват физиологични реакции към основни стимули, като светлина и температура, но също и в някои случаи към химикали, вредители и патогени”, казва програмният мениджър на APT, Блейк Бекстин. „Възникналите молекулярни и моделиращи техники могат да направят възможно препрограмирането на тези способности за откриване и отчитане на широк спектър от стимули, които не само ще открият нови разузнавателни потоци, но и ще намалят рисковете и разходите за персонала, свързани с традиционните сензори.”

Понастоящем не са определени конкретни растения или външни стимули, тъй като според DARPA тези данни ще бъдат изяснени допълнително, тъй като предложенията за изследвания се оценяват. Първоначалното съобщение гласи, че целта е да се „променят множество и сложни черти, за да се предоставят на растенията нови възможности, които да ще им позволят да усещат и докладват за множество различни стимули”.

Разбира се, всички тези предварителни проучвания ще се провеждат в лаборатории, оранжерийни или симулирана природна среда. Ако изследването се окаже успешно, ще се проведат полеви изпитания под наблюдението на Службата за инспекция на животните и растенията към Министерството на земеделието на САЩ.

Тагове:  ATPKDARPA

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.