Снимки: KAIST

Водна батерия се зарежда за 30 секунди

Агенция Монитор - петък, 02-03-2018 - 14:07

Ежедневно използваните устройства се захранват от литиево-йонни батерии и трудно някой би си представил да бъдат захранвани от нещо друго. Но съществуват много разработки на алтернативи, като литиево-въздушни, натриево-йонни, литиево-метални и алуминиево йони батерии, които могат да помогнат за премахването на някои от недостатъците на литиево-йонните батерии. Най-новият, водно хибриден кондензатор е устойчив, безопасен и притежава висока енергийна плътност, презареждайки се за по-малко от 20 секунди.

Новата батерия, сътворена от Корейския Институт за Напреднала Наука и Технологии (KAIST), се състои от течен електролит, поставен между специално проектирани анод и катод. Анодът е направен от материали с полимерни вериги на базата на графен, което предоставя голяма повърхност, позволяваща да се съхранява повече енергия. Катода е съставен от материал с наночастици от никелов оксид, вградени в графен.


Благодарение на материалите и структурата си, новото устройство има много по-висока енергийна плътност и по-бърз енергиен обмен, отколкото други водни батерии. Тази е много по-стабилна и с минимални загуби на енергия, поддържайки капацитета си близо до 100% след над 100.000 цикъла на зареждане.

Новото устройство има и плътност на мощността около 100 пъти по-висока от подобни устройства, което му позволява да се зарежда за 20-30 секунди, използвайки системи с ниска мощност, като стандартно USB зарядно устройство. При тестове екипът включил две от батериите към гъвкава фотоволтаична клетка, в следствие на което батериите били в състояние да захранят светодиод, като цялото устройство било носено на ръката, като ръкав. „Тази екологична технология може лесно да се произвежда и има много приложения”, казва Джеунг Ку Канг, съавтор на проучването, описващо устройството. „По-специално, високите капацитет и стабилност в сравнение със съществуващите технологии могат да допринесат за употребата на водни кондензатори. Устройството може бързо да се зарежда, посредством система за зареждане с ниска мощност и може да намери приложение при преносимите електронни устройства.”

Тагове:  KKAIST

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.