fm.cnbc.com/applications/cnbc.com/resources/img/editoria
Приложението позволява да се дават домашни работи дистанционно

Google Класна стая влиза две БГ училища

Мила Мишева - понеделник, 13-02-2017 - 18:13

Това са Математическата гимназия във Варна и 19 СУ в София

Иновативното приложение Google Класна стая ще заработи в две български училища. Така учители и ученици ще имат възможността да боравят с изключително удобна и практична електронна платформа, която ще им помогне да организират по-бързо, лесно и интерактивно образователния процес. Google Класна помага на учителите да поддържат организирано много на брой класове и паралелки, да споделят проекти и да получават обратна връзка. Приложението позволява да се изпраща домашна работа на учениците, да се правят тестове и да се оценяват. Също така е един от най-лесните начини


 

да се създаде електронно ученическо портфолио.


 

Това разказаха за „Монитор“ от Центъра за творческo обучение, който спомага въвеждането на приложението в Математическата гимназия във Варна „Д-р Петър Берон“ и 19 СУ „Елин Пелин“ в София.

„Услугата по никакъв начин не натоварва финансово училището, защото няма такси за използване“, обясни Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение. Той обясни, че организацията има най-голямата експертиза по внедряване на някакъв тип платформи, както и сертифицирани от Google и Microsoft треньори. „Училището предоставя достъп до учебната си среда – класните стаи, таблетите и компютрите си. А ние подпомагаме учителите и ги обучаваме как да използват възможностите на Google Класна стая“, обясни още Ангелов.


 

Приложението позволява да се работи в клас, в реално време или да се дават задачи и домашни дистанционно. Така на практика ученици и учители могат да използват класната стая независимо от местоположението, защото всеки потребител има достъп до профила си, от което и да е устройство. Необходимо е единствено да има интернет връзка. Ако се работи в реално време, в клас е важно нетът да бъде силен и мрежата добре изградена.

 

Педагози канят „учител - помощник“

и заедно пишат оценки

 

 

 

Друг плюс на приложението Google класна стая е, че когато един учител отвори класна стая за предмета, по който преподава - може да покани още един учител „помощник“, с който заедно могат да проверяват домашните работи, да оценяват и тн. По този начин се насърчава и екипната работа между преподавателите.

Google Класна стая интегрира в себе си основни приложения на Google - Поща (Gmail), Диск (Drive), Календар (Calendar), Формуляри (Forms), Групи (Groups), но без да дава директен достъп на учениците до тях. 

Google Класна стая не е достъпно приложение за всеки. Активно е, когато училището има регистриран G Suite профил - т.е. Google профил специално за образованието. Той е безплатен, регистрацията е по-специфична и отнема малко повече време. Освен това всички приложения са на български език.

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.