Нарастването на кредитите е с 2,3 на сто през миналия месец.
PIXABAY.COM
В ЕВРОЗОНАТА

Заемите за домакинства се увеличават

Агенция Монитор - понеделник, 27-03-2017 - 16:26

Банковите кредити за домакинствата в еврозоната нарастват през февруари с 2,3% на годишна база, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Повишение от 2,2 на сто беше отчетено и месец по-рано и така се отбелязва най-силен растеж от 2011 година насам. В същото време бизнес кредитите за нефинансовите компании се забавиха до 2,0%, след като през януари се повишиха с 2,3% (най-солидно темпо на растеж от 2009 година). Общият размер на банковите заеми, отпуснати за частния сектор в региона, нарасна през втория месец на годината с 2,3% след повишение с 2,4% през януари. Данните на ЕЦБ са пореден знак за продължаващо, макар и леко, подобряване на кредитирането в региона в резултат на агресивната стимулираща парична политика.

Растежът на паричната маса обаче се забави леко за втори пореден месец до 4,7% на годишна база от 4,8% през януари. По този начин увеличаването на масата продължава да надвишава прицелното от ЕЦБ ниво от 4,5%.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.