„Антикорупция“ обвини варненски съдия

Добромир Радушев - четвъртък, 16-03-2017 - 16:35

Специализирано звено „Антикорупция“ към СГП обвини съдия от Окръжния съд във Варна в престъпление против правосъдието. Вчера съдия Свилен Георгиев бе привлечен като обвиняем за престъпление по НК и му взе мярка за неотклонение „Парична гранция“ в размер от 3000 лв.

Съдия Георгиев е обвинен в това, че на 2 декември, 2016 г. в сградата на Съдебната палата във Варна, е склонявал прокурор от Районна прокуратура да наруши своите служебни задължения във връзка с правораздаването. Той подбуждал прокурора да вземе решение, противно на вътрешното му убеждение и доказателствата по делото и да прекрати разследване срещу извършител на престъпление по чл. 338, ал.1 от НК. Мотивирал е обвинителя да приеме, че деянието е малозначително по смисъла на чл.9, ал.2 от НК, т.е. не е престъпление. Прокурорът от РП – Варна не се е поддал на въздействието на съдията и е внесъл обвинителен акт срещу него във Варненския районен съд. Разследването по случая продължава, допълниха от Апелативна прокуратура в морската столица.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.