Царево не си дава нестинарството

Елена Атанасова - четвъртък, 18-05-2017 - 12:35

Община Царево се опълчи на София и скочи срещу подготвяния Фестивал на огъня и нестинарството. Проявата е планирана тази събота пред Паметника на Съветската армия и е организирана от Български арт и фолклорен център „Нестия“ и Фондация „Бъдност за талантите на България“, с подкрепата на Столична община. Местните власти в Царево обаче претендират, че държат патента върху нестинарските игри и не са съгласни те да бъдат използвани с комерсиална цел. Кметът на морската община Георги Лапчев е изпратил официално писмо до Министерството на културата, в което заявява несъгласието на Общината Нестинарския обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата.
"Община Царево като пазител на Нестинарския ритуал категорично не е съгласна едно „шоу“, свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено Нестинарство. Спазването на Нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня. То е древен ритуал, спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа. Община Царево притежава Свидетелство за регистрация на марка „Нестинари“ с рег.  89814/10.11.2014 г. и е в готовност да търси правата си по съдебен път", заявиха в нарочно прессъобщение от община Царево. 
От нестинарската общност в Странджа също заеха твърда позиция по въпроса и категорично заявиха, че няма да участват в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители, а не да покажат на хората един пазен и съхранен във времето обичай.

На 30.09.2009 година Нестинарството е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в царевското село Българи в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни. "Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника „Св. Св. Константин и Елена“ - 3 и 4 юни в село Българи община Царево. За да се потопите в магията на Нестинарството и да станете свидетели на изпълняването на целия обичай, което не се състои само от „танц в огъня“ сте добре дошли и тази година в странджанското село Българи. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа представлява използване на думата „Нестинарство“ с цел привличане интереса на зрителите", заявиха от община Царево. От екипа на кмета Лапчев допълниха, че са готови да заведат съдебно дело, ако планираните нестинарски игри в София бъдат проведени

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.