Настинките удрят първо децата с отслабнал имунитет
Yandex
МЗ ограничава пушенето на наргилета

Учениците с над 7 дни отсъствия от училище заради настинки

Силвия Николова - петък, 25-08-2017 - 15:37

Вирусите удрят първо тези, които са в стрес и недоспали

Учениците губят повече от 7 дни годишно от учебния материал заради отстъствия в резултат на кашлица и простудни заболявания. Това съобщи специалистът по уши, нос и гърло в Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“ проф. Диана Попова, позовавайки се на изследване. Малките деца се разболяват много по-често от възрастните от простудни заболявания. Възрастните прекарват средно от две до пет настинки в годината, а децата – до десет.

Родителите и другите възрастни, които са в непрекъснат контакт с деца са изложени на по-висок риск от вирусна инфекция. За да избегнат заразяването с простуда и грип, те трябва много редовно да си мият ръцете. Проучване показва още, че хора, които спят по-малко от 7 часа на нощ са три пъти по-склонни да се разболеят от простуда от тези, които спят повече от 8 часа. Също така е доказано, че над осем часовият сън води до подобрено здраве. Тези, които живеят в стрес или са преживели наскоро стрес са по-склонни да се заразят с простудно заболяване и дори грип. Причината е, че той потиска отговора на организма към кортизол и по този начин повишава риска да се разболеем.

Междувременно стана ясно, че Министерство на здравеопазването предприема мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. От там съобщиха, че за целта е сформирана междуведомствена работна група.Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.

Заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ вече са се срещнали и са обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. От здравното ведомство уточниха, че към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.