Новината за подписаните споразумения с руснаците за оборудването за проекта „Белене” бяха обявени от Теменужка Петкова и Кирил Комаров.
Снимка БГНЕС
Условието да платим не по-късно от 15 декември

Русия ни опрости лихвите за “Белене” (ОБНОВЕНА)

ВАСИЛ НАНЧЕВ - сряда, 26-10-2016 - 10:37

Няма да предявяват инвестиционни претенция към България

Руснаците ни опростиха лихвите за периода след излизане на решението на арбитражния съд от 14 юни 2016 г. Това стана възможно след като НЕК пое ангажимент да плати изцяло дължимата сума на „Атомстрой” експорт до 15 декември. Това съобщи днес преди заседанието на правителството министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„До тази дата те

биха били 23,8 млн. евро

или близо 47 млн. лв. Това означава, че ще платим 601,6 млн. евро. След това НЕК ще дължи на „Атомстройекспорт” единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство, които допълнително ще се уточняват”, поясни министърът.

По думите й в случай, че закъснеем с превеждането на сумата и направим това в периода 16-24 декември, то тогава „Атомстройекспорт” ще се откаже само от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на решението на арбитража. При подписване на настоящото споразумение НЕК извърши доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което бе приспаднато от общата дължима сума на главницата.

„Освен това арбитражният съд е потвърдил 4 от претенциите ни за неправилно изчисляване на лихвите и от тези, които са от подаването на иска на руснаците до излизане на решението, и те са намалени с около 20,9 млн. евро. Т. е. ние ще спестим 41 млн. лв. от тези корекции, направени от международния арбитраж и приети от „Атомстройекспорт”. Общият размер размер на

постигнатите намаления е близо 90 млн. лв.

добави министър Петкова.

Тя съобщи още, че днес сме сключили с Кирил Комаров, първи зам.-генерален директор на „Росатом” 2 споразумения. „Едното е за окончателното приключване на решението по отношение на международния търговски арбитраж за АЕЦ „Белене” и сроковете за плащането. Страни по него са НЕК и „Атомстройекспорт . „От друга страна бе подписано споразумение между министъра на финансите и „Атомстройэкспорт” за декларирания отказ от страна руската компания за предявяване на инвестиционни претенции към българската държава”, добави министърът.

Петкова съобщи и че вече сме се споразумели с руснаците

до 5 декември да видим произведеното оборудване

което ще плащаме. До тогава то ще бъде инспектирано.

„Предстои от тук нататък ЕК да даде решението за нотификацията на закона за отпускането на заема на НЕК за да плати задължението си към „Атомстройекспорт””, обясни българският министър на енергетиката.

От своя страна Кирил Комаров от „Росатом” каза, че фирмата очаква изплащането на сумата до 15 декември. „Благодарен съм на правителството на България и лично на премиера Борисов за оперативното разглеждане на ситуацията и вземането на решението. „Най-важното е, че дори по времето на споровете около арбитража ние продължихме да доставяме ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй” и да работим по важния проект, който бе завършен във вторник, за удължаване на срока на експлоатация на Пети блок с още 30 години. По този начин ние му даваме втори живот”, добави той. Според него това е станало възможно, защото българските специалисти са експлоатирали блока на високо професионално ниво и благодарение на доброто сътрудничество между АЕЦ „Козлодуй” и „Росатом”.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.