СНИМКА PRESSPAGE.COM
ЕК предлага да е задължително

Всяка храна с етикет за страната производител

Агенция Монитор - понеделник, 12-02-2018 - 14:07

Ще се изписва и мястото на произход на основната съставка в продукта

Страната на произход задължително ще трябва да се отбелязва на етикета на продукта. Това е съобщил говорител на Европейската комисия, цитиран от euractiv.com по повод объркването дали това изискване има задължителен или доброволен характер.

През януари ЕК излезе с проект за публично обсъждане на регламент за посочване страната на произход, но настъпи объркване със заглавието на документа, в който присъства думата „доброволно“ означаване.

Говорителят на ЕС посочва, че от текста става ясно, че означаването на етикета на страната на произход ще е задължително, но посочва, че

към момента това е просто проект на предложение

В страни като Италия и Гърция има нарастваща тенденция за по-прецизно етикетиране на храните, като основният аргумент за това е, че потребителите трябва да знаят откъде идва продуктът, който консумират. Европейските граждани търсят информация за произхода на храните, сочи и доклад на Европейската организация на производителите. Миналия август Италия реши да наложи задължително етикетиране на пастата и ориза относно основните съставки - според новите правила трябва да е посочено мястото на отглеждане на пшеницата и ориза. Междувременно Гърция също предвижда подобни мерки за тази година и за млякото и млечните продукти.

Представители на

хранителната индустрия реагираха негативно на мерките

предвидени от Еврокомисията, с аргумента, че те ще дискредитират единния пазар.

Въпроси има и по темата за основните съставки на храните. Според ЕС страната или мястото на произход на основната съставка, при положение, че то не е същото като страната на произход на крайния продукт, трябва да бъде отбелязано като ЕС, не-ЕС или съчетание от двете. Тази възможност обаче - да се отбелязва просто, че страната на произход не е европейска, без да се отбелязва коя точно е тя, може да доведе до объркване на потребителите, смятат от организацията за безопасна храна в Европа, коментират от ЕК.

Производителите ще имат на разположение 180 дни, за да се адаптират към новата система и коректури на етикетите на опаковките преди влизането в сила на новата наредба.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.