Череши – такива плодове ще останат блян за земеделските производители в Кюстендилско
Снимки Авторът

Земеделци от Кюстендилско искат промени в критериите за обезщетяване при загуба на продукцията им

Северина Иванова - вторник, 17-05-2016 - 12:47

Земеделци от Кюстендилско поискаха спешни промени в критериите за обезщетяване при загуба на продукцията. Това стана ясно на среща с депутата от парламентарната комисия по земеделие и храни Петър Петров. На нея присъстваха над 40 човека, които се занимават активно със земеделие в региона. „През последните 25 години не се говореше за плодове и зеленчуци. Надявам се, че нашите усилия няма да се съсредоточат в това да се оплакваме колко лоша е годината, а да направим необходимото. Трябва да се стегнете и да си подготвите проектите по Програмата за развитие на селските райони, пари по една от мерките се чакат през есента. Да се действа бързо, тъй като те ще свършат“, коментира народният представител. Според него до момента България грубо е загубила 500 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони, а по оперативните програми 800 млн. лева.

„Според мен в Министерство на земеделието няма капацитет. Вие знаете ли, че в някои от отделите, служители работят още на дискети. Компютрите им пък са от 2002 година. Няма изграден общ сървър, няма регистър, така че вие как искате да постъпват вашите жалби и сигнали“, добави депутатът. „Случаят с измръзването на вашата реколта е много по-лош от настъпилите наводнения в Мизия. Все още нямаме фонд, който да покрива загубите. Трябва да нададем глас, защото парите по проектите отидоха в Плевен и Ловеч“, каза още патриотът.

Земеделските производители поискаха кампанията по обвързаните плащания за 2016 година да отпадне и производителите да получат миналогодишните средства, без да е необходимо отново да докажат продукция. Те поискаха и случилото се на 27 април измръзване да бъде признато за бедствие. Другото искане е свързано с промяна в критериите, по които се определя пропадането на площите и загубата на продукцията. В момента обезщетение се дава при 100 % загуба на реколтата, но хората настояват да става въпрос за загуба на търговска продукция, което според тях е различно. Те се обявиха и за 10 пъти по-голямо обезщетение, в сравнение с досега изплащаните суми.

Пунктове – през м.г. реколтата от череши бе една от най-добрите в Кюстендилско

„Изниква и друг въпрос, дали стопаните са застраховали земеделската продукция. Ми те едва дишат, камо ли да отделят пари за застраховки. При нас например се плащат обезщетения по 166 лева на декар, докато в Гърция получават по 300 евро . Затова са необходими и създаване на сдружения, бил съм във Франция и Белгия, знам как става ще помогна“, посочи пък директорът на Института по земеделие професор Димитър Домозетов.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.