Парите за подготовка не стигат

10 експерти от ЕС ще ни помагат за председателството

Агенция Монитор - сряда, 15-03-2017 - 16:45

10 служители от различни институции на ЕС ще бъдат командировани у нас, за да подпомогнат провеждането на Българското председателство на Съвета на съюза през 2018 година, реши кабинетът на редовното си заседание. Целта е те да обогатят знанията на нашите служители със специфична експертиза в конкретни области като вътрешни работи, разширяване и преговори за членство в ЕС, околна среда, финансови услуги и данъчна политика, обща селскостопанска политика и други.

Съгласно решението, един служител на Генералния секретариат на Съвета на ЕС ще бъде командирован към администрацията на Министерския съвет, един служител на Европейския парламент – към състава на МВР в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, двама от ЕК и един на ЕП –към състава на МВнР в Постоянното ни представителство в Брюксел. Други петима служители на ЕК ще бъдат командировани към съставите на МОСВ, МФ и МЗХ в Постоянното представителство на страната ни в Белгия.

Междувременно директорът на националния център за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Яна Дочева заяви пред БНТ, че 50-те милиона, предвидени за подготовката няма да бъдат достатъчни. Предстои актуализиране на сумата, съобщи още тя. До този момент е предвиден общ бюджет от 150 млн. лв, по 50 млн. лв. годишно, но тъй като основните разходи ще бъдат направени през 2017 година, планираните средства ще се окажат недостатъчни.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.