САЩ създават космически войски

Агенция Монитор - неделя, 16-07-2017 - 12:11

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри създаването на нов род войски, наречен Космически корпус и предназначен за операции в извънземното пространство, предадоха световните агенции. Тази стъпка бе посрещната с големи резерви в администрацията на президента Доналд Тръмп, според която не бива да се увеличава военната бюрокрация. Американската армия включва в момента сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, както и експедиционен корпус морски пехотинци.

Според защитници на нововъведението и депутати обаче с оглед дейностите на армията в космоса и зависимостта й от сателитите трябва да бъде формирана структура, която да ги защитава и контролира.

Внушителният законопроект за националната отбрана, приет от долната камара, съдържа анекс, предвиждащ създаването на Космически корпус, и му поверява функции, отреждани досега на военновъздушните сили.

Малко е вероятно обаче новият род войски да се формира незабавно, тъй като сенатската версия на законопроекта не предвижда подобна мярка.

"В момент, когато се опитваме да обединим бойните функции на министерството, не бих желал да се добавя отделна служба, която по всяка вероятност ще наложи по-тесен, дори ограничен подход към космическите операции", написа министърът на отбраната Джеймс Матис до конгресмена републиканец Майкъл Търнър, който също е против създаването на новите войски.

Министърът на военновъздушните сили Хедър Уилсън също отправи сигнал, че е против нововъведението, което "би могло всъщност да ни отведе в погрешна посока, да ни забави". Тази инициатива обаче показва силната зависимост на армията от космическите технологии по време на бойни действия. В голяма част от военната техника са вградени Джи Пи Ес устройства, а мрежа от сателити и други апарати, изведени в орбита, осигурява постоянен приток на данни от ключово значение за армейските мисии, изтъква АФП.

Американските медии отбелязват, че това е първата нова структура в американската армия от 1947 г. насам.

Русия има космически войски от 1992 г., когато се създават първите Военно-космически сили (ВКС) към министерството на отбраната на Руската федерация. През 1997 г. ВКС влизат в състава на РВСН (Ракетни войски със стратегическо предназначение) с цел повишаване на ефективността на военно-космическата дейност.

През 2001 г., поради нарастване на ролята на космическите средства в системата на националната безопасност, политическото ръководство на Русия взима решение за създаване на нов отделен род войски - Космически войски с командващ генерал-полковник Анатолий Николаевич Перминов. Основна задача на руските космически войски се явява противоракетната отбрана, нанасяне на ответен (или превантивен) ракетен удар по територията на противника, постоянно космическо разузнаване на територията на потенциален противник с помощта на спътници, събиране на информация от космоса и оказване на информационна поддръжка на другите родове войски. В Русия произходът на космическите войски датира още от средата на 50-те години със създаването на военни части свързани с подготовката на изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Първите космонавти, включително и Юрий Гагарин са били военни летци.

 

 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.