Обновяват класните стаи, физкултурни салони, басейни и др.

Над 600 школа и градини в ремонт

Мила Мишева - четвъртък, 18-08-2016 - 18:44

В държавните училища са предимно неотложни и аварийни заради липса на пари

Над 600 държавни и общински детски градини в страната се ремонтират преди старта на новата учебна година. Това съобщиха за „Монитор“ от Министерството на образованието и науката, позовавайки се на данни от регионалните управления на образованието. В страната има около 2500 училища и 2002 детски градини по данни на НСИ. По груба сметка това означава, че ремонт се извършва в близо всяко осмо звено на системата на предучилищното и училищното образование. От МОН уточниха, че е възможно в справката да има пропуснати школа или градини в ремонт, тъй като по-голямата част от тях са общински и информацията се поддържа от съответните общини.

Основно аварийни и неотложни са ремонтните дейности в държавните училища. Причината е ограничените ресурси на МОН, обясниха от ведомството. От началото на 2016 г. са постъпили заявки за ремонти от 138 държавни училища, финансирани от просветното министерство на стойност над 22 млн. лв. Поради липсва на средства обаче ведомството финансира само частично, поетапно и приоритетно.

По справка от столичното регионално управление ремонти се извършват в 25 общински школа. Сред основните дейности са подобрения на физкултурните салони, класните стаи, тоалетни и др. 

 

Още по темата четете в хартиеното издание на в."Монитор"

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.