"Пирогов": Трите деца са извън опасност за живота

Ученици се натровиха с „билка“ в междучасието (обновена)

Мила Мишева - петък, 30-10-2015 - 17:11

„Познат“ им дал да пушат цигара

Трима ученици – едно момче и две момичета, бяха приети днес в „Пирогов“ след употреба на дрога по време на междучасие. Гимназистите от Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникация „А. С. Попов“ в София най-вероятно са пушили т.н. „билка“, която ги е вкарала в спешната болница, разказа пред „Монитор“ учителят по химия от училището Николай Стоянов, който бил сред първите притекли се на помощ на децата. Гимназистите са извън опасност за живота, но остават под наблюдение в Клиниката по детска токсикология в „Пирогов“, съобщи на извънреден брифинг говорителят на спешната болница Мария Пойразова. Тя категорично отрече разпространената първоначално информация, че учениците са били в кома, когато са постъпили в болницата. Гимназистите били докарани в лечебното заведение в съзнание като момчето е било по-превъзбудено, а двете момичета са били по-отпуснати и сънливи, обясни още Пойразова. Всичко започнало в междучасието между 9 и 9,10 ч. сутринта, когато тримата деветокласници излезли да пушат цигари. Те се намирали зад физкултурния салон, извън двора на училището, в район, в който няма видеонаблюдение, разказа директорката на професионалната гимназия Мирела Хитова. По думите й докато тийнейджърите били навън, „познат“ минал покрай тях и им дал да пушат марихуана, която учениците решили да опитат от любопитство

След като се върнали в училище, на гимназистите им станало лошо и учители извикали линейка. „Страхотна реакция на Спешна помощ, линейката дойде за 4-5 минути“, коментира директорката. Била е извикана полиция, както и родителите на децата. Учителят по химия разказа още, че момчето било в несвяст и загубило съзнание за няколко минути, а едно от момичетата е започнало да повръща.

„Другите ученици реагираха изключително адекватно и оказаха първа помощ“, разказа още учителят. Той допълни, че самите деца му казали, че са употребили т.нар. „билка“. Според него най-вероятно става дума за смесица между черен чай, трева и спрей за хлебарки.


 


 

 
 
 
 
Тагове:  дрогаПирогов