Протест затвори подхода към „Старинен Пловдив” на ул. „Съборна”, където има бариера за автомобили
Авторът

Блокада парира бариерата на входа на "Старинен Пловдив"

Ели Кру­мо­ва - сряда, 01-11-2017 - 14:31

Блокада парира работата на бариерата на входа на Старинен Пловдив от ул. „Съборна” в сряда сутринта. Хотелиери, ресторантьори и постоянно живеещи пловдивчани в архитектурния резерват се обявиха против идеята на общината да въведе достъп за автомобили с чип карти. Електронният пропуск ще се полага само за една кола на семейство. Също един чип ще има за вход към ресторант, а за хотел са предвидени само по три. Местните недоволстват, че научили за новите правила от медиите и че никой не ги бил питал. Промените са с дата 1 ноември, но въпреки това никой от бизнесмените или от живущите в „Старинен Пловдив” не бил получил електронна карта за достъп до дома си или до хотел/ресторанта си.

„Списъкът на имащите право на карти е крайно ограничен”, се гневи бизнесменът Емил Тиберов. Друг бизнесмен от квартала Христо Гюлев смята, че проблемът се корени в липсата на диалог между администрацията и работещите и живеещите в резервата. „Сдружението на живеещите и работещите в Стария град входирахме преди месеци писма в община Пловдив, но отговор нямаме. С тези пропуски се убива бизнесът ни. Ситуацията е безумна. Когато дойде гост в хотела ми, трябва да се обади на рецепцията. Оттам пък служителят трябва да остави празно работното си място, да тича до бариерата, да отвори с чипа си и пак да се върне”, се ядосва Гюлев. Думите му контрира зам.-кметът Георги Маринов, според когото не може непрекъснато коли да препускат по тесните калдаръмени улици и да стряскат туристите. Целта на новия режим е да се ограничи броят на автомобилите в резервата, отвърнаха от община Пловдив. Хотелиерите и ресторантьорите обаче не са съгласни с това и се заканиха да вкарат в съда новите правила. Те са готови на гражданско неподчинение, ако аргументите им не бъдат чути от местната власт.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.